business angels zijn ontevreden over het niveau van Nederlandse ondernemers(plannen)

Geplaatst op 1 april 2011

‘Business angel’ teleurgesteld

30 maart 2011, 8:25 uur | FD.nl

Vermogende particulieren die geld ter beschikking stellen aan snelgroeiende mkb-bedrijven, ook wel bekend als ‘business angels’, zijn ontevreden over het niveau van Nederlandse ondernemers.

Vooral de kwaliteit van de entrepreneurs zelf en van hun bedrijfsplannen vormt een struikelblok bij het zoeken naar geschikte beleggingen. Negen van de tien plannen die ondernemers aandragen, wijzen zij direct af.

Onwil

Komt het wel tot een onderhandeling, dan blijkt de onwil van ondernemers om een deel van de zeggenschap op te geven de grootste belemmering.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van koepelorganisatie Business Angels Netwerken Nederland. Aan het onderzoek deden 110 investeerders mee, samen goed voor ruim 570 participaties in bedrijven. Het is voor het eerst dat dit type actieve beleggers zich gezamenlijk uitlaat over de belemmeringen op hun werkterrein, dat ze aanduiden als ‘informeel kapitaal’.

Spelregels

‘Kennelijk zijn ondernemers niet op de hoogte van de spelregels van informeel kapitaal’, zegt Harry Helwegen, voorzitter van de Business Angels. ‘ Zij zien informeel kapitaal als een lening, terwijl er bij een durfinvestering per definitie aandelen worden gekocht.’

Hoe vaak ondernemers een investering mislopen omdat ze onkundig zouden zijn, kan Helwegen niet te zeggen. ‘Maar investeerders zouden dit punt niet als het belangrijkste struikelblok aanstippen als er niet met flinke regelmaat een deal op sneuvelt.’

Komt het tot een participatie, dan gaat het bij meer dan de helft om minder dan € 100.000. Nog geen 10% komt uit boven € 0,5 mln.

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.