MKB financiering steeds lastiger

Geplaatst op 21 juli 2010

Het is steeds moeilijker voor het midden- en kleinbedrijf om financiering van de bank te krijgen.’De zomervakantie kan de nekslag zijn voor veel bedrijven’

Dit zegt Anneke Wieling van Protiviti, die binnen dit adviesbedrijf verantwoordelijk is voor financieel management en herstructurering in een gesprek met het Financieel Dagblad.

Protiviti is de Nederlandse dochter van het gelijknamige internationale adviesbureau (2700 werknemers) dat ontstaan is uit de resten van het ten onder gegane accountantsconcern Arthur Andersen in 2002.

Werknemers niet deskundig
Volgens Wieling zijn de financiële afdelingen van deze bedrijven met maximaal honderd werknemers niet toegerust of deskundig genoeg om de informatie te verschaffen die de steeds strengere banken eisen.
‘De financiële functie bij de kleinere Nederlandse ondernemingen blijft vaak beperkt tot een afdeling boekhouding die keurig de historische informatie over de betalingen en de facturen geeft. Zij maken echter geen toekomstscenario’s, kasstroomprognoses of liquiditeitsanalyses. En dat soort gegevens is nu juist wat bankiers willen’, zegt Wieling. Nu het slechter gaat met de economie worden bankconvenanten (afspraken met banken over financiële ratio’s, red.) gebroken en krijgt het bedrijf opeens te maken met het hoofdkantoor of de afdeling bijzonder beheer en niet langer de vertrouwde lokale bankier.’

Kredietkwaliteit verslechterd
Bovendien is het moeilijk om financiering te krijgen met debiteuren als onderpand, omdat de kredietkwaliteit van de debiteuren is verslechterd en gespecialiseerde bedrijven (factureringmaatschappijen) veel kieskeuriger zijn met dit soort krediet.

In 2009 is een op de vier mkb-bedrijven naar de bank gestapt om financiering te krijgen, waarbij het in de meeste gevallen ging om herfinanciering van bestaande schulden of herstructurering van de balans. ‘Van die bedrijven die financiering zochten, heeft 31% geen financiering gekregen dat is zorgelijk. In 2008 was dat nog maar 12%. In internationaal verband scoort Nederland met zijn bedrijven daardoor niet het allerbeste.’

Spanningen in kas
De problemen met de liquiditeiten worden het sterkst gevoeld in de zomerperiode. Door de uitbetaling van de salarissen in mei, de betalingen aan de fiscus daarover in juni en de vakantieperiode met onderhoudswerkzaamheden in het bedrijf zijn de uitgaven hoog en de inkomsten laag. Dat geeft spanningen in de kas, omdat er onvoldoende op is geanticipeerd.

‘De zomervakantie kan daarom de nekslag zijn voor veel bedrijven, zegt Nicole Annink van het in financiering van werkkapitaal gespecialiseerde IFN Finance (160 medewerkers en dochter van Deutsche Bank).
Bron Het Financieele Dagblad 19-7-2010

commentaar BizzFinancieringen: Banken zijn o.a. door verhoogde solvabiliteit ratios vanuit Basel 2 kritischer geworden. Zowel bij verstrekking van nieuw krediet, als bij lopende kredieten. Ondernemers moeten meer dan ooit hun financiële zaakjes op orde hebben. Achteruit kijken mbt de cijfers voldoet niet (meer).  Een pro actieve accountant / adviseur die de ondernemer bijstaat in het maandelijks bijsturen obv een goed Management Informatie Systeem en liquiditeitsprognoses maakt en ondernemingsbeslissingen doorrekent, is van grote toegevoegde waarde.

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.