sneller krediet via intermediair

Geplaatst op 19 augustus 2009

Bemiddelaars krijgen sneller financiering voor elkaar

AMSTERDAM – Bedrijven krijgen bij de bank sneller een krediet losgepeuterd als zij die aanvraag via een onafhankelijk adviesorganisatie laten lopen. Volgens gegevens van kredietbemiddelaar Credion blijkt dat 70% van de bedrijven die eerder op eigen houtje een bancaire financiering had aangevraagd en nul op het rekest had gekregen, na tussenkomst van een intermediair toch nog een krediet had weten te bemachtigen.
Volgens directeur Carlo van der Weg van Credion is het verkrijgen van een financiering in de afgelopen zes tot negen maanden voor bedrijven zo ingewikkeld en ondoorzichtig geworden dat ze zonder tussenpersoon vaak niet of onvoldoende aan krediet kunnen komen.

„Ondernemingen hebben vaak een vaste huisbankier, waar zij al sinds jaar en dag zaken mee doen. Deze hebben de regels aangescherpt als gevolg van de crisis en zijn kritischer geworden met het verlenen van krediet. Vervolgens blijken bedrijven zich slecht voor te bereiden als zij een nieuwe kredietaanvraag indienen en dat er strengere eisen worden gesteld. Daarnaast beperken de bedrijven zich juist tot de banken die zij kennen en slaan zij gespecialiseerde banken over, simpelweg omdat ze die niet weten te vinden”, stelt Van der Weg.
Volgens de Credion-topman is de relatie tussen bedrijven en banken als gevolg van de kredietcrisis ernstig verstoord waardoor ze aan een zogenoemd ‘financieringstrauma’ leiden. „We zien vaak dat ondernemers emotioneel kunnen reageren als het erop lijkt dat de bank geen krediet wil verlenen. Dat is vanuit het perspectief van de ondernemer te verklaren. Het gevolg kan wel zijn dat zijn dossier besmet raakt en dat maakt het lastig om nog een professionele relatie met elkaar te onderhouden.”

Kredietbemiddelaar Credion signaleert dat er duidelijk een snelgroeiend aantal ondernemers gebruik maakt van een adviesorganisatie als bemiddelaar bij het verkrijgen van een krediet. Van der Weg ziet dit jaar een stijging van maar liefst 22% van het aantal aanvragen vanuit het MKB en verwacht dat dit percentage in de toekomst alleen maar verder zal stijgen.

„Het voordeel van onafhankelijke bemiddelaars is dat zij marktkennis in huis hebben, weten hoe banken kijken naar een kredietaanvraag, alles al voor kunnen kauwen voor de banken, en vervolgens ook een bepaalde onderhandelingspositie hebben vanwege hun expertise. Dat geeft ze een betere uitgangspositie en waardoor ze ook gemakkelijker een financiering rondkrijgen.”

Banken werken met zogeheten risicokwalificaties. Onafhankelijke tussenpersonen, zoals Credion en MKB-Nederland, helpen ondernemers bij het bepalen van hun risicokwalificatie. Vervolgens bemiddelen ze bij de kredietaanvraag. Zo werken ze met algemene en alternatieve banken, zoals factoringmaatschappijen en vastgoedbanken. Daarnaast hebben ze contacten met informele investeerders en verschaffers van risicokapitaal.
„En een niet onbelangrijk punt is dat een bemiddelaar zijn klanten ook kan wijzen op het bestaan van de extra stimulansregelingen, zoals de garantiekredieten die een halfjaar geleden in het leven zijn geroepen door de rijksoverheid.”

Gisteren werd overigens de eerste Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) gelanceerd. GO biedt banken een 50% staatsgarantie op kredietverstrekkingen.
Deze lening was verstrekt door ABN Amro aan De Beelengroep uit Harderwijk. Het bedrijf, dat zich richt op onder andere sloopwerk en asbestverwijdering, benut het krediet voor het openen van een nieuwe vestiging in Vlaardingen.

Volgens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is de maatregel nog te onbekend bij veel bedrijven. „Niet iedereen is ermee bekend. Het zou zonde zijn als de mogelijkheid bestaat en niet benut wordt.” EZ staat garant voor de helft van het krediet.

Bron: Telegraaf 13-08-2009

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.