Siemens als bank

Geplaatst op 19 mei 2009

19 mei 2009, 7:19 uur | FD.nl

Siemens verleent nadrukkelijk meer kredieten

Toeleveranciers en klanten van technologiebedrijf Siemens Nederland vragen sinds ruim een jaar in toenemende mate om financiering van kapitaalgoederen én om kredieten.

‘Op dit moment is de vraag nadrukkelijk groter dan een jaar geleden. Nadrukkelijk groter’, zegt bestuursvoorzitter Martin van Pernis.

Volgens de topman van Siemens Nederland (omzet 2008: euro 1,7 mrd) moet daaruit worden afgeleid dat een flink aantal bedrijven heel moeilijk aan leningen komt. Als gevolg van de economische crisis zijn banken volgens hem uiterst terughoudend geworden met het verlenen van kredietfaciliteiten voor bedrijven.

‘Bos en Wellink (respectievelijk minister van Financiën en directeur van de Nederlandsche Bank, red.) kunnen wel roepen dat de kredietverlening in Nederland op hetzelfde niveau is gebleven, maar daar geloof ik niets van. Je moet er ook van uitgaan dat als de economie terugvalt, de behoefte aan kredieten toeneemt. Als die op hetzelfde niveau blijft, is dat naar mijn idee een verkeerd teken.’

Siemens lease

Siemens heeft een eigen financieringsmaatschappij (Siemens Lease) die ook in Nederland actief is. Bovendien heeft het technologiebedrijf een solide financiële positie, zodat het ook klanten en toeleveranciers kan bijstaan.

Wel moet er altijd een duidelijke relatie met Siemens zijn. Van Pernis: ‘We willen geen concurrent van de banken worden. Maar we merken dat banken in de kredietverlening een steekje laten vallen. Ik begrijp het ook wel dat ze dat doen. Ze willen hun balans oppoetsen, maar voor de economie is het niet goed.’

BizzFinancieringen: Waarom ervaren ondernemers het toch anders dan de politiek? Zouden Bos en Wellink echt niet weten wat er speelt, of hebben ze andere belangen?


Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.