Bedrijfsleven speelt voor superbank

Geplaatst op 13 mei 2009

Het bedrijfsleven leent dagelijks 62 miljard euro uit en is daarmee ‘de grootste bank van Nederland’, aldus incassobureau Intrum Justitia. Het bureau zegt het opvallend te vinden dat het bedrijfsleven nooit rente in rekening brengt, zelfs niet als tijdige betaling uitblijft. De meeste ondernemingen zeggen ook af te willen van de extreem lange betalingstermijn in Nederland.
Inmiddels is het te laat betalen van rekeningen eerder regel dan uitzondering in Nederland. Het bedrijfsleven betaalt pas na 40 dagen; de overheid zelfs pas na 46 dagen. En de betaaltermijnen lopen snel op, constateert het incassobureau. Een tendens die vooral ten koste gaat van de economie. Uit onderzoek is gebleken dat er direct 1,5 miljard euro beschikbaar komt voor het Nederlandse bedrijfsleven als alleen al de overheid op tijd betaalt. Als ook het bedrijfsleven – en dan met name de grote beursgenoteerde bedrijven – dit doet komt er nog eens 15 miljard euro contant beschikbaar. Massaal op tijd betalen levert, zo becijferde Intrum Justitia, 26.000 banen op.
‘De overheid zou een eerste beweging kunnen maken door gewoon binnen 30 dagen te gaan betalen of liever nog wat sneller. Het zou een grote impuls zijn voor met name mkb-bedrijven’, zegt het incassobureau. Zestig procent van de bedrijven zegt meer te kunnen en willen investeren als de kasstroom verbetert. Ook geeft tweederde van de ondernemers aan dan minder afhankelijk te worden van banken. Bijna alle ondernemers willen af van de extreem lange betaaltermijn in Nederland.

bron: Intrum Justitia 7-4-9

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.